Selecteer een pagina
Kerst in Colombia
Kerst in Colombia

Kerst in Colombia

Sinterklaas is net in het land en toch ga ik het hebben over kerst in Colombia. Want er zijn nogal wat verschillen met Nederland. Bij ons worden de dagen korter, kouder en winters. Voor ons een teken dat we richting de kerstdagen gaan. Gedachten aan warme chocomel met slagroom, stampot, familie en vrienden, kerstversiering en kerstmis en dergelijke worden in ons brein omgevormd tot leuke herinneringen (of niet) aan gezelligheid en samenzijn.

Kerst in colombia

In Colombia is het (in een aantal gebieden) dan juist volop zomerweer en lekker warm. Daar begint de aanloop naar de kerst met andere heilige dagen volgens het katholieke geloof. Dit begint al op acht december met Dia de las Velitas, een viering van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria. In onder andere parkjes en tuinen steekt men kaarsjes aan en herdenken ze deze dag. Overigens is iedereen vrij op deze dag.

Kerst in colombia

Negen dagen voor de geboorte van Jezus begint de Novena. Tot aan kerst lees je elke dag een gedeelte over het verhaal van Jozef en Maria. Het is gebruikelijk dit elke dag met de gehele familie te doen, lukt dat niet, dan wordt er vaak 1 dag gekozen waarbij het hele verhaal gelezen wordt. Ook wordt er de auto gepakt en rondgereden om de kerststallen en de kerstviering te bewonderen. De mensen pakken echt groots uit hierin. Dit gevoel wil je delen met iedereen en dat laat men dan ook duidelijk zien. In Medellin pakt men groot uit met een groot licht festijn rondom de rivier.

Kerst in Colombia wordt vooral gevierd op kerstnacht, van 24 op 25 december. Om 12 uur ‘s nachts wens je iedereen een zalig kerstfeest en wordt er uitgebreid gegeten en cadeaus uitgedeeld. Voor drie uur ‘s nachts ben je vaak nog niet klaar met de festiviteiten. Het diner bestaat vaak dan ook uit ajiaco (een speciale kippen soep), buñuelos (gefrituurde kaas-deegballetjes) en natilla (een zoete puddingtaart als toetje op het menu). Etend, drinkend en zingend wordt de avond gevierd met zoveel mogelijk familie. Een dansje tussendoor hoort erbij, want ook tijdens kerst is muziek een belangrijkste dingen voor een Colombiaan.

Kerst in colombia
Kerst in colombia

foto’s Sabine Boogaard

Kortom…. Navidad is een groot feest in Colombia! Laten wij dan met elkaar dit bijzondere gevoel delen en dit ons samenbrengen in Amersfoort en zo een stukje van al het moois wat onze roots te bieden heeft naar Nederland brengen!

Bring it and share it! See you there!

– Martha
Latin Vibes

KOOP HIERONDER DIRECT TICKETS!

Mis dit Latin kerstfeest niet!