Selecteer een pagina

De geschiedenis van bachata

Ritme zit in ons bloed, de passie voor dansen zit in ons bloed. Een feest is geen feest als er niet gedanst wordt. En laat dit nu net het hoofdingrediënt zijn van Feliz Navidad. Dankzij Groove Patada kunnen we onze heupen los gooien op niet alleen de zwoelste salsa maar ook de heetste bachata. In dit artikel neem ik je mee naar de geschiedenis en ontwikkeling van deze muziek- en dansstijl.

De geschiedenis van de bachata

In 1962 creëert Jose Manuel Calderon op het platteland van de Dominicaanse Republiek de eerste bachata muziek. Hij maakt een mix van 3 essentiële elementen waaruit later de herkenbare klanten van de bachata werden geboren. Deze eerste bachata had de titel “Borracho de amor” (dronken van liefde).

De volgende 3 elementen komen terug in deze dansstijl.
– Latijns-Amerikaans georiënteerde bolero
– Afrikaanse elementen uit de Son en
– De traditionele troubadour-stijl van zang

Tot aan de jaren 80 werd de bachata door de Dominicaanse elite als te “grof” en te “vulgair” beschouwd om een plek te veroveren binnen ‘mainstream’ muziek. In de jaren 90 veranderde de zo herkenbare klanken van de bachata. Dit werd vooral veroorzaakt door de vervanging van de akoestische gitaar door de elektrische gitaar. Dit gaf de bachata een moderner geluid en deze ‘nieuwe stijl bachata’ zou snel de wereld veroveren.

De geschiedenis van bachata

De ontwikkeling van bachata als dans

Deze ontwikkelingen in de bachata muziek heeft geleid tot ontwikkelingen in de dansstijl. De echte bachata is de ‘Bachata Dominica’ of ‘Authentica’. Hierbij dansen de paren vooral in een gesloten houding. De handen worden meegenomen in het ritme van de beweging. In de jaren ‘90 komt de term bachata romantica of moderna naar voren. De eenvoudige basispas is 1,2,3,tik en van daaruit zijn tal van draaipatronen en dips toe te passen. De stijl verandert ook door de invloed van salsa dansstijl.

Tot op een dag een jongeman, Korke Escalona, een vernieuwing op de bachata creëert. Hij voegt aan de huidige dansstijl circulaire bewegingen en bodywaves toe en tada….. de Bachata Sensual is geboren. We kennen allemaal de filmpjes wel. Bekijk anders even het filmpje.

Bachata zweept je op en is inmiddels in de Latin wereld niet meer weg te denken. Wie kent er nu niet Aventura..de allerbekendste Bachata-groep die veel (Latin) awards heeft gewonnen. Wat waren fans teleurgesteld toen bekend werd dat de groep in 2011 ging stoppen. Tot een ieders vreugde ging leadzanger Romeo Santos wel door en leidt sindsdien een zeer succesvolle solocarrière.

Ikzelf kan stiekem niet wachten tot hij een keertje optreedt in Nederland! Ondertussen genieten we van zijn stem en van vele anderen en oefenen wij ons suf om de techniek te laten samensmelten met ons aangeboren passie en ritme!! Ik wel in ieder geval, hihi.

Kortom, de bachata-dansstijl heeft heel veel te bieden en de muziek….. tsja… oordeel zelf als je op de dansvloer staat tijdens Feliz Navidad! Hopelijk heb ik je wat meer kunnen vertellen over de geschiedenis van bachata.

Dress & dance to impress
Tot de 15e!

Martha
– Team Latin Vibes

Wie van jouw parceros gaan er nog meer? Bekijk het event op Facebook, tag hun en nodig iedereen uit die je kent! Wil je direct naar dit legendarische Kerstfeest, koop dan gelijk kaarten hieronder.

KOOP HIERONDER DIRECT TICKETS!

Mis dit Latin Kerstfeest niet!